Architectuurreis: Oost- en West- Vlaanderen

Concertgebouw, Brugge

Dag 2: De dag startte in Brugge waar we een schitterende rondleiding kregen in  het concertgebouw van Robrecht en Daem. De bus bracht ons langs het textielmuseum in Kortrijk met een interessante gevelbekleding. Daarna zetten we onze tocht verder naar het stadhuis in Menen waar we een rondleiding kregen. Als laatste bezochten we de Waalse krook van Cousséé en Goris architecten in Gent.

Het concertgebouw in Brugge vond ik zeer indrukwekkend. Ik had er geen idee van hoe belangrijk dit gebouw wel was voor de stad Brugge. In de architectuurwedstrijd werd het ontwerp van Paul Robbrecht en Hilde Daem, twee Gentse architecten gekozen. De keuze viel op hen omwille van de verregaande akoestische garanties die hun project bood, naast de esthetische en functionele kracht van hun ontwerp.

 


Het textielmuseum in Kortijk is van noA-architecten. We hebben dit opvallende gebouw met een gouden accent niet van binnenuit bekeken. De gouden bekroning die als extra verdieping werd toegevoegd, legt de nadruk op het feit dat de Leie meer is dan een rivier. Het is een slagader van economische ontwikkelingen door de verschillende eeuwen heen.

 

Het stadhuis van Menen, eveneens van noA-architecten, is een renovatie met als doel er een levendigere en hedendaagse plek van te maken.

Het bezoek aan de Krook en de boekentoren in Gent sloten we af met een drankje.

 

Boekentoren, Gent
De Waalse Krook, Gent