Meergezinswoning in een stedelijk context

In het 2de jaar lag het niveau nog hoger. We moesten een ontwerp uitwerken voor een meergezinswoning, rekening houdend met de geldende stedenbouwkundige voorschriften, regels en normen. De meergezinswoning moest ook toegankelijk zijn en aangepast worden voor mindervaliden.

De dienst ‘Ruimtelijke Ordening’ van de stad Brugge kwam langs om enkele ‘alternatieve’ woonvormen voor te leggen. We kregen de uitdaging om een aantal meergezinswoningen met een vrij grote diversiteit aan wonen te creëren, die interessant zijn voor de buurt. Ze beantwoorden aan de diversiteit van de gezinssamenstellingen en leeftijden van de bewoners.

De meergezinswoning had een handelsfunctie en drie woongelegenheden, gelegen te Sint-Andries. Zo werden de bouwlagen opgebouwd:

–  Gemeenschappelijke ruimtes: Op de benedenverdieping wordt er een grote
fietsenberging voorzien voor 11 fietsen, waarvan 2 bakfietsen. Ook wordt er een afvalberging voorzien van 8 afvalcontainers. De commerciële ruimte bevindt zich aan de achterkant van het gelijkvloers. Deze heeft een eigen ingang. De ruimte wordt ingericht zodat het een polyvalente handelsruimte is. Deze beschikt over een berging, een kitchenette, tellerruimte en 2 toiletten die rolstoeltoegankelijk zijn. De drie woongelegenheden zijn toegankelijk via de gemeenschappelijke trappenhal. Deze beschikt over een trap en een lift. Je komt binnen via een inkomsas.

–  Wooneenheden: Op de eerste verdieping is er een groot appartement, aangepast voor mindervaliden, met 3 slaapkamers met een netto vloeroppervlakte van 120,9 m2 . Op de tweede verdieping is er ook een groot appartement aangepast voor mindervaliden, met 2 slaapkamers met een netto vloeroppervlakte van 70,74 m2. Op de derde verdieping is er een klein appartement, aangepast voor mindervaliden, met één slaapkamer onder een hellend dak. De woongelegenheden beschikken allemaal over een ruim terras.

–  Handelsfunctie op de gelijkvloers:
De handelsfunctie wordt ingericht om er een kantoor in te vestigen.

De meergezinswoning wordt voorzien van alle eisen en modern comfort, zoals een doorgedreven isolatie in daken, muren en vloer en hedendaagse technieken voor verwarming en ventilatie.

De presentatie en verdediging van de plannen voor de jury was het belangrijkste evaluatiemoment van deze opdracht. Voor de jury moesten we de vragen zo correct mogelijk kunnen beantwoorden en de gemaakte keuzes verdedigen.