Wonen aan de Coupure

 

In het tweede semester begonnen we aan een nieuw project van een eengezinswoning. Mijn voorkeur ging uit naar een halfopen bebouwing die deel uitmaakte van een nieuwbouwproject aan de Coupure te Brugge.

De opdracht werd opgedeeld in drie fases: ontwerpfase, definitief ontwerp en uitvoeringsplan.

We moesten rekening houden met een gevelbreedte van 5,5 m. De bouwdiepte van de woning bedraagt 14m voor elke bouwlaag. De dakrandhoogte bedraagt 9,60 m, gemeten vanaf de afgewerkte vloer van de gelijkvloerse verdieping. Er werd verplicht om met platte daken te werken. Deze werd ofwel als groendak of als dakterras gebruikt.


De ontwerpfase en het definitief ontwerp verliep vlot. Ik koos bij mijn ontwerp bewust voor een open ruimte. Een open ruimte die ruim en gezellig aanvoelt. Het zicht naar de tuin werd zoveel mogelijk benut door een hoog glaswerk te plaatsen. De woonkamer beschikt ook over een vide die een nog grotere open ruimte creëert. Een vide in een woning oogt erg mooi en brengt licht.

In de uitvoeringsfase werd alles in detail uitgetekend. De muren, vloeren en daken kregen een specifieke opbouw en de juiste diktes. Inplantingsplan, grondplannen, 2 snedes, gevels en funderingsplan werden volledige uitgewerkt getekend. De technische inhoud en de constructie leesbaar maken voor de uitvoerende aannemer was zeer belangrijk in deze fase. Deze werd in AutoCAD uitgevoerd. Er werd een maquette verwacht op schaal 1/50.